Leverantörsfakturor till Örebro kommun

Det började med att jag skulle begära ut fakturor för Örebro kommuns kostnad för bankidinloggningar till den värdelösa skolappen It’s learning och slutade med att jag hamnade letandes i excelfilerna med leverantörsfakturor som Örebro kommun publicerar som öppen data. Jag är inget fan av excel och dokumenten gav ingen vidare överblick. Så istället för att göra pivottabeller i excel slängde jag ihop en sajt som indexerar de publicerade excelfilerna och listar leverantörsfakturorna på konto- och leverantörsnivå.

För intresserade ligger sajten på orebrofakturor.jon.se. Det finns en länk i sidfoten till repot på Github om du är intresserad av koden bakom.

Hur gick det då med kostnaden för bankid? Nja, efter mycket mejlande fram och tillbaka fick jag tillslut några fakturor där i princip allt var sekretessbelagt. Vill någon riktig journalist ta vid så gör gärna det. Att det ska kosta oss skattebetalare pengar för att föräldrar ska logga in med bankid för att läsa veckobreven från skolan är helt galet enligt mig. Nu tror jag inte kostnaden är jättestor eftersom väldigt få orkar med krånglet för att läsa veckobreven. Vilket också är intressant, varför ska lärarna skriva veckobrev som väldigt få läser? Hade varit så sjukt mycket smidigare om vi bara fick veckobreven på mejl istället.

2 responses to “Leverantörsfakturor till Örebro kommun

 1. Konstigt att det var svårt att få ut. Det kanske är inbakat i avgifter för plattformen? Begär överprövning av det. De har ofta fel i sina bedömningar. Har inte hunnit kika på länken ännu men det finns ett projekt som vill visualisera detta där örebros fakturor finns med:
  https://openup.open-knowledge.se/visualisera

  När det gäller veckobreven på mail tror jag det är gdpr som ställer till det. Synd för det är ju överlägset. Man skulle också vilja kunna logga in med freje eid.

  • Jon Gotlin

   Affärshemligheter tror jag de motiverade det med. Tappade lite sugen när det tog så lång tid och blev så krångligt. Men det var kanske det de hoppades på…

   Spännande projekt med BI-data! De borde pusha för den tjänsten på sidan där de listar xls-filerna.

   Som jag fattat varför de använder It’s learnings interna meddelanden är för att vara säkra på att skicka meddelanden till rätt vårdnadshavare. Vill de så kan de såklart använda It’s learning som gränssnitt när de skriver meddelanden men att de skickas som vanliga mejl. Tveksamt om påminnelse om kläder-efter-väder faller under gdpr 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *