Stängd data

Örebro kommun ligger långt fram med öppen data för offentliga uppgifter. Örebro kommun, tillsammans med Länsstyrelsen och universitetet, ordnar dessutom en tävling i hur man använder öppen data bäst. Det är riktigt kul och jag kommer såklart att följa tävlingen. Hade jag haft tid hade jag gärna varit med men antalet projekt jag driver bör snarare minska än öka.

Ett miniprojekt jag kodade ihop häromkvällen använder data från Örebro kommun som dessvärre inte är öppen. Jag scrapar uppgifter om bibliotekslån och sammanställer på familjenivå. Givetvis går det inte att ha personers boklån som öppen data men det hade varit riktigt snyggt om konton man skapar på kommunens sajter kan använda OAuth för att tillåta tredjepartsapplikationer att komma åt datan.

I mitt boklåneprojekt sammanställer jag hela familjens boklån och skickar ett mejl till mig om vi inom familjen har en eller flera böcker som ska lämnas tillbaka inom några dagar.

screenshot

För den som är intresserad finns koden på Github.

20 responses to “Stängd data

 1. Lars

  Ser mer ut som om det skickar mailet några dagar för sent… 😉

  • Jon Gotlin

   Systemet varken hittar böckerna eller lämnar tillbaka de automatiskt. Det kommer i nästa version.

 2. Jonas Söderström

  Bra idé, bra innehåll och snyggt uppställt!

  En fundering:

  Är det man själv som kan definiera vad som är ens ”familj”?
  Jag kanske inte är bekväm med att barnens andra förälder/numera mitt ex ser vad jag lånar för böcker t ex; fast båda vill ha koll på barnens boklån.

  Å andra sidan kanske man vill inkludera någon utöver den närmaste familjen, kanske en mormor som går med barnen till bibblan ibland?

 3. Jonas Söderström

  En detalj: Gul text på vit botten har ganska dålig kontrast och därmed läsbarhet.
  Det är elegant, men kanske svårläst.
  Kanske du kan använda svart text på gul platta för ”varningsmeddelandet”?
  Vit text på röd platta för försenat?

 4. Jonas Söderström

  Om familjesammansättningen: Jo, jag ser att du scrapar nu, men om man tänkte sig en riktig tjänst, har du nån tanke på hur man då skulle styra/välja familjemedlemmar?

  • Jon Gotlin

   Tack för kommentarerna. En riktig tjänst skulle fungera så att man letar upp personer vars lån man vill se. Personen får sen godkänna om hen vill dela ut uppgifterna till just den personen.
   Man kan också tänka sig ett större projekt där man kan följa personer och vad de lånar. Personer i en bokcirkel kan tex följa varandra och se vad de lånar. Där kan det vara en begränsning att man väljer om andra ska få se återlämningsdatum tex. Det kan även finnas ett notifieringssystem som när man lånar en bok ser om någon av ens vänner har lånat den boken tidigare. Här kan man nog spåna vidare rätt länge 🙂

 5. Snyggt, Jon! Det här borde ju biblioteken själva erbjuda.

  För övrigt — vad gillade du ”Nöff nöff Benny”? 😉

  • Jon Gotlin

   Tack för berömmet!
   Men om biblioteket erbjuder det själva kommer de ju inte att få in några förseningsavgifter så deras ekonomi kommer att raseras 🙂

   Inser nu att jag borde skrivit tester för koden så jag kunde använda mock-data till skärmdumpen…

 6. Intressant diskussion!
  Ett biblioteksbyråkratiska perspektiv kommer här!
  Anledningen att inget bibliotek erbjuder liknande tjänster är att ”sekretesslagen” lägger hider för att dela uppgifter familjevis.
  ”Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400, OSL): Biblioteksverksamhet
  40 kap. 3 § Sekretess gäller i biblioteksverksamhet för uppgift i register om en enskilds lån, reservation eller annan form av beställning, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon närstående till denne lider men.
  För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst tjugo år.”

  Sekretessparagarafen kan upphävas av den enskilda som då ger biblioteket möjlighet att t.ex. spara lånehistorik för boken kommer-tjänster (hemsänding av litteratur) för att undvika att samma bok skickas flera gånger. Mig veterligen finns ingen annan praktik av att upphäva sekretssen på lån och beställningar, då det uppfattas integritetskränkande. Som exempel, om den tonåriga sonen lånar böcker om homosexualitet och könsjukdommar är det inte så roligt om det kommer upp i familjens samlade lån. För att varje individ ska ha möjligheten att fritt ta del av information om vilket ämne som helst utan att bekymra sig om ev. konsekvenser i framtiden instiftades sekretss på lån/beställningar. Vilket också gör att jag inte heller behöver oroa mig för att polisen ska gå igenom mina lån för att hitta misstänkt brottsligt uppsåt. Personuppgifterna i låntagarsystemen är allmänhandling om inte personen har skyddad identitet.

  • Jon Gotlin

   Tack för din kommentar. Vad man lämnar ut till andra borde rimligtvis hamna utanför sekretesslagen. Eller är den så trubbig? Mina banktransaktioner tillhör mig själv men jag kan ändå välja att dela vidare till tex Tink.se.
   Men självfallet passar det inte alla att dela med sig av sina boklån. Och när mina barn blir tonåringar hoppas jag slippa hålla koll på deras boklån oavsett vad de lånar 🙂

 7. och by the way… förseningsavgifter är inte en så stor inkomstkälla 😉 jag får alltid meddelande från mitt eget bibliotek på SMS att det är dags att låna om/lämna tillbaka!

  • Jon Gotlin

   Va!? Är det inte!? 🙂
   Från Örebros bibliotek får man ett sms om att man har en eller flera böcker som måste lämnas tillbaka. Hjälper föga när man inte alltid har koll på vad man lånat.

 8. Även mina bibliotek skickar ut mail några dagar innan återlämningsdatumet. Då inkluderas även en lista på samtliga böcker jag lånar för tillfället.

  • Jon Gotlin

   Även om jag skulle få påminnelser för böckerna jag har och jag lämnar tillbaka i tid så kanske Malin eller Stella hade böcker som också skulle tillbaka och då kan jag ju lika gärna lämna tillbaka för alla.

 9. Elisabet

  Men, om det handlar om små barn kan väl biblioteket lägga in ditt mobilnr eller e-post på barnets uppgifter? När mina var små upplevde jag det inte som så svårt att organisera lån/återlämning 😉 då är det värre i tonåren när de agerar mer självständigt! Då haglade kraven, men det flesta bibliotek tar ingen förseningsavgift från omyndiga.

 10. Jon Gotlin

  Visst kan jag göra det men då blir jag den som ansvarar för återlämning av barnens böcker. Med mitt lilla projekt skickas mejlet både till mig och min fru. dessutom vill jag få påminnelser för de böcker min fru lånar (som också oftast är barnböcker).

 11. Björn Hagström

  Stefan, får du mail om vad du lånat? Otroligt tveksamt om det är ok för sekretessuppgifter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *